Geschiedenis

Badmintonnen bij BC De Zwaluwen

zwaluwen

Sporthal De Drie Linden

Heisprong 15
4841 NA Prinsenbeek
Tel. beheerder 076-5299270
Tel. kantine 076-5424272

BC De Zwaluwen is de club van Breda, Prinsenbeek en omstreken en draait al meer dan 50 jaar mee als competitieve, maar zeker ook gezellige club.

Geschiedenis

In het seizoen 1963-64 stopte de toenmalige badmintonvereniging ’t Pluumke uit Breda met het spelen van competitie. Hugo Gijselman, lid van deze vereniging, was het daar niet mee eens. Hij bedankte en besloot lid te worden van Typhoon, een andere vereniging uit Breda. Toen dit niet lukte besloot hij zelf een vereniging op te richten. In augustus 1964 vond met behulp van enkele familieleden en de buren de oprichting van de badmintonvereniging plaats. Bij oprichting telde de club in totaal 12 leden. Ook de naam van de vereniging is door Hugo bedacht. Op een mooie voorjaars-morgen stond hij peinzend voor het raam naar buiten te kijken.

Plotseling werd zijn blik getroffen door een snel voorbij flitsende zwaluw. Op hetzelfde moment schoot hem de passende naam te binnen: Badmintonclub de Zwaluwen! In de begintijd stond het onderlinge contact en de gezelligheid voorop.

Na een jaar werd besloten om deel te nemen aan de competitie. Er werd gespeeld in de 2e klasse district. In het tweede competitiejaar werd het eerste team kampioen en promoveerde naar de 1e klasse district. Het jaar erop promoveerde ook het tweede team naar de 1e klasse district. Dat jaar werd er ook al door een jeugdteam aan de competitie deelgenomen.

En nu…?

Inmiddels zijn we alweer meer dan 50 jaar verder. De vereniging is verder gegroeid en telt momenteel meer dan 100 leden, waarvan ongeveer de helft jeugdleden zijn.

Veel leden komen uit Breda of Prinsenbeek, maar ook zijn er een hoop competitiespelers die uit alle windstreken wekelijks naar Prinsenbeek reizen. De competitie is een belangrijk onderdeel van onze vereniging, maar nog steeds is er voldoende ruimte voor het onderlinge contact en de gezelligheid.

Er is dan ook gelegenheid tot het spelen van badminton op elk niveau: wedstrijdspeler tot recreant.   Een vogelvlucht van de afgelopen 50 jaar is te zien in de speciale jubileum uitgave van het vederlicht.

bcdezwaluwen.nl